torstai 5. huhtikuuta 2018

PALJON VARTIJAT LUKA JA TOPI


TARINOITA TYÖKOIRINA TOIMIVIEN KASVATTIENI ARJESTA, OSA 5: 
Luka ja Topi, Joroinen
Little Freak’s Lucifer & Little Freak’s Nazar

www.kennellittlefreaks.com 


Maaliskuu 2018, Koivukumpu

Joroisissa sijaitsevalla Koivukummun tilalla vallitsee rauha. Kuutisensataa loppukasvatukseen tullutta liharotuista sonnia ja hiehoa nautiskelevat rehujaan tilavassa kylmäpihatossa ja keskellä ruokintapöytää ruokarauhaa turvaa nuori keskiaasiankoira uros Luka 15kk.  

Tilaa isännöivät sisarukset, Juho ja Johanna Anttonen, ostivat tilan isänsä, Jaakko Anttosen, kuoltua vuonna 2015. Jaakko aloitti lihakarjan pidon Joroisissa 30 vuotta sitten ja kehitti tilaa voimakkaasti kasvattamalla tilakokoa lisäpeltoja hankkimalla ja rakentamalla uudet tuotantorakennukset Koivukumpuun. Nyt tilakeskuksia on kaksi ja kolmas on rakenteilla.


Anttosen sisarukset ovat jatkaneet isänsä linjalla ja panostavat eläinten hyvinvointiin ja lihan laatuun takaamalla eläimille asianmukaiset olosuhteet. Kummassakin tilakeskuksessa eläimet elävät ilmavissa kylmäpihatoissa, mikä on pihvikarjalle paras ratkaisu. Väljät tilat antavat karjalle vapauden liikkua ja tuulensuoja ja talvikarva suojaavat kylmältä. Loppukasvatuksessa olevilla eläimillä on pihatossa vinomakuupohja, jota kuivitetaan tarpeen vaatiessa päivittäin turpeella tai ruokohelvellä. Emolehmätilalla Mustalahden tilakeskuksessa lehmät pääsevät kesäisin laiduntamaan vasikoidensa kanssa, osa ulkoilee myös talvella.

Sisaruksilla oli tilallaan aiemmin vartiokoirina kaksi pyreneittenmastiffia, mutta epämääräisen porukan lisääntyessa he päättivät panostaa varkauksien ennaltaehkäisyyn ja hankkivat ensimmäisen keskiaasiankoiransa, Lukan. Luka turvaa noin kuusisataapäisen pihvikarjan rauhaa Koivukummun tilakeskuksessa, jossa vartioitava alue on 10 hehtaaria. Tilan peltohehtaarikoko on noin 200ha.

Tammikuussa 2017 tilalle muuttanut pikkupentu asui pahimpien pakkasten yli sisällä talossa, mutta muutti heti pakkasten laannuttua kylmäpihattoon leimautumaan karjaan. Ensin se yöpyi omassa pienessä kopissaan aitauksessa, joka viritettiin ruokintapöydälle. Pian se sai jo yöpyä vapaasti pihatossa ja löysikin sopivan yöpymispaikan rakennuksen suojaiselta seinältä, kuivikkeiden keskeltä.- Luka oli hyvin rohkea ja itsenäinen pentu ja tottui nopeasti sonneihin. Jo parin viikon päästä se halusi tulla mukaan karsinaan kääntämään portteja lantakäytävän puhdistuksen aikana. Aamuisin tiesi heti, että se on käynyt karsinoissa jemmaamassa luita ja tutustumassa sonneihin, kun yksinäinen kylkiluu tökötti pystyssä karsinan pahnoissa, nauraa Johanna. Onneksi Luka on niin järkevä ja rauhallinen, että sonnit hyväksyvät sen.


Nyt murrosikäinen Luka on suhtautunut hyvin tilalla käyviin vieraisiin, kunhan joko Juho tai Johanna ovat läsnä. Sukulaisten lapsista se pitää erityisesti ja nauttii pienten käsien rapsutuksista. Järkevä ja rauhallinen Luka on suosittu työntekijä myös tilan muiden työntekijöiden keskuudessa. Aika ajoin se joutuu jäämään yksin tilakeskukseen ja se jätetään sinne silloin vapaaksi. Tämä ratkaisu on jo poikinut noottia jätehuoltoyritykseltä, kun roskia oli yritetty hakea, mutta kuljettaja oli estynyt tekemästä työtään. Nyt Luka jää roskienhakupäivänä tarhaan. 

Yöksi Luka hakeutuu sonnien läheisyyteen. Johanna seuraa kameroista sen yöllisiä puuhia tyytyväisenä. Luka kuulostelee kauempaa kuuluvia ääniä ja kiertelee tilanteen mukaan ympäri pihattoa. Se käy tervehtimässä sonneja ja maistelee rehua ja porkkanoita. Välillä se asettuu pitkäkseen sonnien sekaan.Päivisin Luka on mukana tilan arkiaskareissa. Se on poikkeuksetta mukana eläinten siirroissa ja vastaanottamassa uusia vasikoita. Hiljaisina hetkinä se hakeutuu korkeammalle talon läheisyyteen tarkkailemaan tilannetta. Kymmenen kilometrin päässä sudet ovat syöneet pystykorvia pihoista, mutta toistaiseksi eivät ole vielä eksyneet Koivukumpuun. Sillon harkintaan tulisi pakosta toisen laumanvartijan hankinta Lukan kaveriksi.

- Me koemme kyllä keskiaasiankoiran omaksi roduksi, se ei vaadi ihmisten seuraa, vaan viihtyy omissa oloissaan, on rohkea ja itsenäinen. Luka on tullut loistavasti toimeen sonnien kanssa ja ainakin toistaiseksi se on ollut hyvin järkevä ja maltillinen, toteaa Johanna.Maaliskuu 2018, Mustalahti

Helmikuussa 2018 Johanna kävi hakemassa Sälinkäältä uuden vartijanalun kasvamaan toiseen tilakeskukseen, Mustalahden emolehmätilalle.

Myös keskiaasianpoika Topi on yöpynyt kylmimmät pakkasyöt sisällä talossa. Se on ollut tulevalla työpaikallaan nyt kuukauden päivät ja muuttaa pian kokonaan pihattoon. Päivät se kulkee mukana piha-askareita tekemässä.- Topi on selkeästi temperamenttisempi kuin Luka ja se tykkäsikin alussa härnätä kissoja. Vaikka sai käpälästä, niin aina meni uudestaan. Nyt ne ovat jo kavereita ja Topi on oppinut rajansa. Se on saanut kaverin myös meidän pystykorvasta, jonka kanssa se seikkailee navetan ylisillä kuivikevarastossa. Välillä Topi viihtyy siellä yksinkin, mutta osaa onneksi hyvin varoa 3 metrin pudostusta, kertoo Johanna.Maalis-huhtikuu on emolehmätilalla poikimisaikaa, joten Topi pääsee näkemään tilan varsinaista arkea ja tutustumaan vasikoihin niiden syntymästä asti. Se saikin nopeasti kaverin Pamela-vasikasta, joka joutui tuttipulloruokintaan emon vieroksuttua sitä. Nyt Pamela karkaa vähän väliä ruokintaesteen läpi ruokintapöydälle leikkimään Topin kanssa.

Topin vartioitavaan alueeseen tulee kuulumaan tilan eläinsuoja ja laitumet pihapiirin ympärillä, yhteensä 10 hehtaaria. Alueella liikuskelee myös karhu, joka viime kesänä pelotteli Anttosten lehmät langoista läpi niin, että ne löytyivät parin kilometrin päästä.
1 kommentti:

  1. Saa isä Jaakko olla ylpeä siellä jossain, kun näkee miten lapset jatkavat isän uurtamaa polkua. Onnea ja menestystä työssä joka todella on haastavaa. Isä Jaakko on käynyt meillä aikanaan metsäkonetta ostamassa, joten näinkin pitkän ajan jälkeen osanotto omaisille :(

    VastaaPoista